Vulcaan en ijslanders

door Aafke

We horen natuurlijk allemaal van alles over de vulcaanuitbarsting in Ijsland, en de vliegtuigen die niet mogen vliegen. Maar hoe zit het met de paarden?

Voor de boeren in Ijsland is dit natuurlijk een vreselijke ramp. Door de aswolken zijn er dieren verloren gegaan omdat de boeren ze niet konden vinden. De aswolken zitten ook vol met fluoride, één van de ergste vergiften die op aarde voor komt. Alle dieren zijn zoveel mogelijk binnen gehaald, maar ze staan daar erg opgepropt. Ook is het nu lammeren tijd en de eerste lammetjes worden ieder moment verwacht.

Veel paarden zijn geëvacueerd uit het meest getroffen gebied. De paarden zijn bedekt met stof en as. Maar ook het gras is helemaal bedekt en er kan dus niet gegraast worden. Ook is er ernstige bezorgdheid over de lange term effecten van  het inademen van as met fluoride.
Ook is het niet duidelijk wat de paarden binnen hebben gekregen de laatste paar dagen. Het heeft enige dagen gekost om de vrij lopende paarden te vinden en onder dak te brengen. De Ijslandse paarden zijn natuurlijk niet gewend om op stal te staan. Sommige boeren maken zich zorgen en zijn bang dat de paarden het niet zullen overleven als de uitbraak van de Eyjafjoell vulcaan nog lang duurt, en waar moet het hooi en vers water gehaald worden?
Andere boeren vertrouwen in de kracht en het doorzettings vermogen van de Ijslandse paarden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: